Dla najmłodszych z warzywami

W diecie niemowlęcia zupy stanowią pierwszą nową potrawę wprowadzaną podczas rozszerzania diety.  

 

Przepisów na zupki dla dzieci jest bardzo wiele, najpierw przyjrzyjmy się temu z jakich grup produktów spożywczych powstają. Podstawą w przepisie na zupę są świeże, ewentualne mrożone warzywa. Najpierw są to marchewka, ziemniaki, pietruszka oraz dynia. Z czasem paleta warzywnych smaków rozszerza się aby ok roku dziecko mogło jadać już w zasadzie wszystkie produkty. Bardzo wartościowe są brokuły oraz buraki. Istotnym dodatkiem do niemowlęcej zupki jest zdrowy tłuszcz, który jest niezbędny do rozpuszczenia części witamin jak również do rozwoju całego małego organizmu. Najlepiej by był to świeże masło, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron lub olej rzepakowy. Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem zupy dla niemowląt są produkty zbożowe np. ryż lub kasza, które nie tylko dodają wiele energii ale dostarczają również wielu witamin i składników mineralnych. Do wyboru mamy ryż biały bądź brązowy, kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną, kaszkę kukurydzianą. Początkowo dodajemy jedynie produkty bezglutenowe, podczas tzw. ekspozycji na gluten, konieczne jest wprowadzenie np. kaszy mannej. Kolejnym dodatkiem, który pojawia się w przepisach na niemowlęce zupy są żółtko jaja, chude mięso czy ryba. Ważne by były to składniki z dobrze znanego nam źródła oraz świeże. Najlepsze są mięso królika, indyka, cielęcina oraz tłuste   orskie ryby dostarczające kwasów omega 3. Warto również doprawiać zupy dla maluszków świeżymi ziołami, które pobudzają apetyt, korzystnie wpływają na trawienie jak również stanowią ciekawe urozmaicenie kolorystyczne i smakowe.

 

Przygotowując zupkę dla niemowlaka pamiętajmy by nie dodawać do nich soli. Dbając o urozmaicenie w żywieniu dziecka zwiększamy szansę, że w przyszłości będzie również sięgało po urozmaicone, zdrowe posiłki.

 

Zupki dziecięce
Zupki dziecięce