Gotowanie zupy dla przyjemności

Gotowanie zupy wbrew pozorom wcale nie jest trudną sztuką, trzeba jednak znać podstawowe zasady przygotowania zup.

 

Podstawą większości zup jest wywar. W książkach kulinarnych znajdziemy przepisy na kilka różnych rodzajów wywarów, a to dlatego, że powstają z różnych kombinacji składników. Możemy ugotować wywar warzywny, który powstaje jedynie z warzyw i masła bądź oliwy. Używamy wtedy klasycznego bukietu włoszczyzny, w którego skład wchodzi marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera oraz por. Ponadto warto do wywaru jarzynowego dodać ząbek czosnku oraz kawałek cebuli oraz kilka ziaren czarnego pieprzu co znacznie podnosi jego walory smakowe. Dodając jeszcze kawałek mięsa podczas gotowania uzyskamy wywar mięso-jarzynowy, który to może być przyrządzony z jednego lub kilku, mieszanych rodzajów mięs np. drobiowy, wołowy lub wołowo-drobiowy. Jeśli zamiast mięsa dodamy części ryby uzyskamy bulion rybny, który jest podstawą wszelkiego rodzaju zup rybnych. Dla zup z kapusty czy grzybowych warto przygotować wywar z dodatkiem kilku suszonych prawdziwków, a mianowicie wywar grzybowy.

 

Głównym składnikiem zupy, który nadaje jej ostateczny charakter może być absolutnie wszystko na co tylko mamy ochotę. Pyszne są ugotowane z warzyw np. pomidorowa, barszcz, botwinka, krem z brokuł, zupa z kalafiorów czy fasolki, ze szparagami, szczawiowa, szpinakowa, krem z  zielonego groszku, krem z papryki, cebulowa czy czosnkowa.  

 

Znane są również zupy z mieszanych warzyw jak np. minestrone czy nasza, swojska zupa jarzynowa. Głównym składnikiem może być również kasza (krupnik), ryba (chowder), orzechy (zupa migdałowa) czy grzyby (krem z borowików). Aby zupa była pożywniejsza dodaje się do niej ziemniaki, kaszę, ryż czy makaron, dzięki temu staje się ona pełnowartościowym posiłkiem. 

 

Powyżej udostępniliśmy wam filmik, który prezentuje zasady przygotowywania i gotowania zup wegetariańskich. Możecie się z niego dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy o tym zdrowym daniu, doskonale komponującym się z wszelkiego gatunku warzywami. Oglądajcie, a potem koniecznie spróbujcie się zastosować do treści zawartych w tym materiale. Powodzenia.