Na dobrą porę roku

Kiedy zimą wracamy zmarznięci rozgrzewają, latem wyjęte z lodówki doskonale schładzają i nawadniają rozgrzane upałem ciało. Zupa to idealny posiłek o każdej porze roku. Pełna witamin i mikroelementów jest zdrowym, zazwyczaj łatwym do strawienia, lekkim posiłkiem. Zimą postawmy na zupy z warzyw strączkowych czyli fasoli, ciecierzycy oraz soczewicy. Są pożywne i sycące, a dzięki dodatkowi egzotycznych przypraw doskonale rozgrzewają i wprawiają w doskonały nastrój. Wystarczy podkręcić klasyczne przepisy kulinarne i doprawić zupę kminem rzymskim, kolendrą czy imbirem. Zimą świetne są również zupy krem z warzyw korzeniowych, można do nich dodać pokrojonego w kostkę łososia lub kurczaka i stworzyć pożywny pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Zimą zadbajmy również by w naszych zupach nie zabrakło dodatku ryżu, makaronu czy kaszy, które dadzą solidną dawkę energii tak potrzebnej podczas chłodów.

 

Latem przygotowując zupy korzystajmy z bogactwa świeżych warzyw i owoców. Świeże pomidory, papryka, cukinia, fasolka szparagowa, kalafiory i brokuły zachęcają do eksperymentowania z dobrze znanymi przepisami na zupy. Wszyscy dobrze znamy zupę jarzynową z kalafiorem i fasolką szparagową. Wystarczy kalafiora zastąpić brokułem i już powstaje zupełnie nowy przepis. Również latem i wczesną jesienią można zrobić ciekawe zupy krem np. z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem lub skórką pomarańczową, krem z brokuł czy kalafiora z dodatkiem wyrazistego sera. Latem doskonale sprawdzają się chłodniki takie jak np. gazpacho.

 

Zupy można przygotować nie tylko z warzyw ale również z owoców. Doskonały jest chłodnik ze śliwek, czereśni czy truskawek. Coraz częściej można znaleźć również przepisy kulinarne na zupy łączące warzywa z owocami jak np. chłodnik pomidorowy z truskawkami. Może warto czasem zaszaleć i spróbować nietypowego połączenia, które może okazać się strzałem w dziesiątkę. 

 

Zimowy sezon na zupy
Zimowy sezon na zupy

Obojętnie jaka jest akurat pora roku, zawsze można wybirać interesujące składniki do zup. Zalecamy wam zupy szczególnie w zimie, mimo mniejszej podaży warzyw, warto zainwestować odrobinę większe pieniądze, aby uzbroić organizm w niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Aktualizacja 10.01.2013
Niebawem wiosna. Dni coraz dłuższe. Niebawem się znów uaktywnimy.